Wtorek, Luty 4, 2020, 00:04

W tym artykule przedstawimy Wam jak kontrolować i nie zwariować, czyli 8 punktów dzięki którym obejmiesz kontrolę nad swoją restauracją. 

Prowadząc restaurację, naszym główny celem jest satysfakcja gości, bo to dzięki ich zaufaniu, możemy dalej się rozwijać i wdrażać nowe pomysły, które urozmaicą naszą ofertę.

Jakość obsługi i dań jest kluczem do wyróżnienia się pomiędzy konkurencją, ale co zrobić, aby zachować wysoki standard oferowanych usług, będąc przy tym rentownym ?

Jedną z odpowiedzi może być wprowadzenie Audytu Wewnętrznego Restauracji.

Po części możemy przeprowadzać go sami za pomocą listy/księgi standardów i procedur, dzięki której, nasze usługi będą mierzalne, a co za tym idzie możliwe do kontrolowania.

Lista ta powinna zawierać procedury i standardy zrozumiałe dla każdego pracownika i dotyczyć każdego aspektu prowadzonej działalności, tak aby ograniczyć lub wykluczyć możliwość działań, mogących zaszkodzić naszej działalności.

Standardy i procedury dzielimy na zewnętrzne, czyli standardy obsługi kelnerskiej, czystość sali konsumpcyjnej oraz prezentacja dań wydawanych z kuchni, oraz wewnętrzne, czyli dotyczące prawidłowości działań finansowych, księgowych, bezpieczeństwa produkcji i przechowywania żywności oraz zapobiegania nadużyciom.

Niedbalstwo czy kradzież nie jest możliwa do całkowitego „wytępienia”, ale jest możliwa do ograniczenia.

1) Kontroluj codziennie wielkość sprzedaży w odrębnych punktach: - Bar (kawy, softy, alkohole i koktajle)
- Sala (wina)
- Kuchnia (od śniadań po menu à la carte)

2) Rób dzienny raport:
- korekt,
- anulacji,
- konsumpcji pracowniczych (kawki reprezentacyjne, softy na management)
- przerzutów na inne działy (wino na kuchnie do sosu, kawa jako składnik do deserów bądź woda na pokoje).
Każde zdarzenie musi mieć powód i komplet dokumentów.

3) Wymagaj uzasadnienia na piśmie wszystkich udzielonych rabatów. Komu i dlaczego?

4) Przeprowadzaj okresowe kontrole magazynów z artykułami spożywczymi i napojami (data ważności, czystość pomieszczenia).

5) Analizuj sprzedaż i dzieląc jej na 3 grupy.
Jedzenie, napoje i alkohol.
Sprawdź, jakie masz przychody z każdej z nich z osobna i jakie masz koszty związane z tymi działami, czyli food cost i beverage cost.

6) Rób remanent okresowy i wyrywkowy.
Comiesięczny remanent powoli na sprawdzenie jakie masz miesięczne koszty względem sprzedaży i czy są one zgodne z procedurami, a przy wątpliwościach pozwól sobie na dodatkowy remanent jednego asortymentu (np. kawy) i sprawdź, czy od ostatniej inwentaryzacji do dnia kontroli, ilość towaru zużytego odpowiada ilości towaru sprzedanego. Jeżeli nie — żądaj wyjaśnień !

7) Analizuj ubytki szkła, porcelany, sztućców i bielizny stołowej. Jak kontrolować, to kontrolować Wszystko !

8) Sprawdzaj dostawy. Towar, który przyjmujesz, ma być zgodny z:

a) zamówieniem
b) kosztorysem dostawy — czyli cena na zamówieniu = cena na fakturze
c) Twoimi standardami jakości !! - produkty świeże, niemrożone.

Jeżeli przerasta Cię myśl, o tak częstym sprawdzaniu tego wszystkiego osobiście możesz wydelegować takie zadanie Twoim pracownikom, żądając od nich starannego raportu.

Zalecanym także manewrem zabezpieczającym Ciebie jako przedsiębiorcy jest odpowiedzialność materialna pracowników przyjmujących i wydających towar. Ten punkt, na pewno ochłodzi żądze biznesu w Twoim biznesie.

A Ty, przeprowadzasz już audyty wewnętrzne w swojej restauracji ?


Brak komentarzy.
(*) Pola obowiązkowe

Copyright ©2019 Let's Enjoy , All Rights Reserved.

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem